Вести

ПОТПИСАН УГОВОР О ИЗГРАДЊИ МЕЂУНАРОДНОГ ПУТНИЧКОГ ПРИСТАНИШТА У БАНОШТОРУ

Потписивањем уговора између Министасртва туризма и омладине, Општине Беочин, Агенције за управљање лукама и Дирекције за водне путеве данас је у Баноштору најављена изградња међунарoдног путничког пристаништа као један од најзначајнијих капиталних пројеката за нашу општину.
Уговор је потписала председница општине Беочин Биљана Јанковић која је истакла да је ово велики дан за све нас јер се најављује почетак пројекта који је Беочин дуго чекао и који ће директно утицати на бољи стандард и квалитет живота не само мештана Баноштора, већ свих грађана општине Беочин.
„Изградњом пристаништа у Баноштору ми ћемо заправо имати прилику да позиционирамо целу нашу општину на туристичкој мапи пловног тока Дунава којим циркулише велики број крузера.
Истовремено, наша земља се спрема за организовање специјализоване Међународне изложбе EXPO 2027 и ми то посматрамо као шансу да се представимо у најбољем светлу.“, рекла је Јанковић додала да је добро што Република Србија препознаје значај улагања у мале средине јер се тако показује спремност на равномерна улагања те да се води рачуна о интересима локалног становништва.
„Беочин је пун природних лепота, духовног и културног наслеђа а наш највећи потенцијал су управо људи. На територији општине Беочин имамо 21 винарију од којих је половина позиционирана управо овде, у Баноштору. Ту су и бројна удружења жена, манифестације и све оно што овај крај чини препознатљивим по лепој природи, богатој гастрономској понуди и добрим домаћинима.“, истакла је Јанковић.
Потписивању уговора присуствовали су министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић и председник Покрајинске владе Игор Мировић.
Према речима министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горана Весића, изградња пристаништа у Баноштору део је пројекта „Заплови Србијом“ у оквиру кога ће поред Баноштора, марине бити изграђене и у Великом Градишту, Голупцу, Смедереву, Кладову и Сомбору.
„Имамо све више туриста који у нашу земљу долазе реком а само прошле године смо имали 183 043 туриста који су дошли крузерима што је за 35 одсто више него 2022. године.“, истакао је Весић и додао да градња пристана у Баноштору без изградње комплетне инфраструктуре нема никаквог смисла.
„Када кренемо у један овакав пројекат, то значи да треба изградити и локалну инфраструктуру која би омогућила да локално становништво и туристи који долазе могу квалитетно овде да бораве и виде све што можемо да понудимо.“, поручио је Весић.
С тим у вези, навео је да изградњом пристана, чија је вредност 3.4 милиона евра није сав посао завршен јер треба да се заврше и путеви како би туристи могли да посете Фрушку гору али и читав крај што ће пратити и више улагања у локалне туристичке знаменитости.
Председник Покрајинске владе Игор Мировић истакао је да ће овај пројекат умногоме допринети развоју туризма у беочинској општини и целој Војводини.
„Очекује нас велики посао како бисмо унапредили и ојачали нашу туристичку понуду и ово је важан пројекат који представља корак у том правцу. Поред пристаништа у Баноштору, захваљујући Влади Републике Србије у Војводини ће се градити пристаништа и у Апатину, Сремским Карловцима и Сомбору и тиме ћемо постати много атрактивнија дестинација за туристе који бродовима и крузерима долазе у нашу земљу. “, навео је председник Мировић.
Изградња међународног путничког пристаништа у Баноштору је до сада најзначајнији најављени пројекат на Горњем Подунављу а њиме ће бити обухваћена и комплетна инфраструктура пристаништа са обалоутврдом, пропратним садржајима и објектима.
Како наводе у Агенцији за управљање лукама, ту ће бити објекти за лучке оператере, царину, полицију а разрадиће се и сама локација јер ће Баноштор добити и дигитални музеј као и друге садржаје, а све са циљем да се унапреди туристичка понуда и подстакне локална економија.

фото: Исмет Адемовски
Извор: beocin.rs