Вести

17. НОВЕМБАР, СВЕТСКИ ДАН ПРЕВРЕМЕНО РОЂЕНИХ БЕБА

Данас се у Србији обележава Светски дан превремено рођених беба а наша општина се придружује оним градовима у Србији који кроз активизам и различите програме подршке покушавају да скрену пажњу на проблеме и изазове са којима се суочавају све бебе рођене пре термина.
Према подацима патронажне службе беочинског дома здравља „Др Душан Савић Дода” на територији општине Беочин у протеклих годину дана превремно је рођено осам беба, од којих је пет девојчица и три дечака.
Са жељом да у здрављу и радости у својим породицама ове бебе наставе да расту, за све њих, Општина Беочин је и ове године припремила симболичне поклоне подршке којима ће их патронажна служба у наредним данима и обиласцима обрадовати.
У знак подршке свој превремено рођеној деци и са циљем скретања пажње на најтеже битке које бебе рођене пре термина воде, зграда Општине Беочин засијала је и овог 17. новембра љубичастом бојом.
Због незрелости и мале телесне масе превремено рођене бебе изложене су здравственим ризицима и неопходна им је посебна подршка као и нега у специјализованим условима. Љубичаста боја, која је одабрана да буде међународни симбол обележавања Дана превремено рођених беба указује на светла инкубатора у којима су ове бебе провеле своје прве сате или дане живота.
Mедицинске сестре беочинског Дома здравља данас су посетиле и Предшколску установу „Љуба Станковић“ где су обрадовале малишане љубичастим балонима и кроз дружење са васпитачима и превремено рођеном децом обележилe дан малих дивова!
Према дефиницији Светске здравствене организације свако дете које се роди пре 37. недеље трудноће и са порођајном тежином од 2.500 грама и мање сматра се превремено рођеном бебом а у Србији се сваке године пре термина роди између 4 000 и 4 500 беба.

фото: Општина Беочин, Дом здравља “Др Душан Савић Дода”
Извор: beocin.rs